Referat: AC Kvarnby - AIF Barrikaden

Startelva: C-G – Maksym, Viktor T, Chanon, Aman – Bashar – Mathias E, Simon A – Markus, Alex, Oskar

Avbytare var:
Daniel W som kom in som defensiv mittfältare efter 36 min men tvingades utgå igen efter 61 min av allergi/astma-skäl (?)).
Pontus som kom in som vänsteranfallare efter 36 min och spelade i den positionen matchen ut.
Milad som spelade sista halvtimmen som vänsterback.
Siseko som spelade sista kvarten som central anfallare.

Första halvlek var det inte mycket som fungerade och den sämsta vi presterat av de 17 halvlekar jag så långt sett i år, i synnerhet med tanke på en på pappret riktigt bra uppställning. Fantasilöst/lättläst, ett oändligt antal felpass varav en del i farliga lägen och en närmast obefintlig press. Vi förlorade en mycket stor del av närkamperna. Sedan måste ju ett bollrullande i backlinjen följas av att man snabbt slår om till ett högre tempo när bollen förflyttats längre upp i banan när motståndarna hunnit samla sig. Det går ju inte att fortsätta rulla runt i i huvudsak sidled och med ett relativt lågt bolltempo De få djupledsbollar vi slog nådde sällan rätt adress. Vi fick till ett par hyfsade inlägg men där var våra motståndare alltid först på bollen.

Detta sagt så var det faktiskt ändå vi som skapade matchens första målchans när Oskar efter bara några minuter sprang sig fri på vänsterkanten men fick en aning för dålig vinkel vid avslutet. Istället tog AC Kvarnby (i fortsättningen ACK) ledningen i den 10:e min. Ett långt och högt inlägg från deras vänsterkant dök ner precis bortanför bortre stolpen varifrån den slogs in till en spelare som kunde stöta in den från 1 meters håll. Det såg väldigt billigt ut med lite tafatt spel av såväl backar som målvakt. Åtta minuter senare uppstod en väldigt snarlik situation men den här gången sköt ACK-aren utanför. Sedan hade vi i den 30:e min ett offsidemål när Oskar nickade in bollen efter ett fint (faktiskt!) anfall men där nog offsideavblåsningen var rätt odiskutabel.

I den 35:e min rusade C-G ut för att möta en fri ACK-are och hann före och vann det som väl närmast kan betecknas som ett hopslag så att bollen gick till hörna. I den 43:e min hade de ett jätteskottläge från nära håll men där skytten – precis som de lyckligtvis skulle visa sig fortsätta med hela matchen – sköt utanför.

En liten, men liten, del av vår dåliga insats i första halvlek kunde kanske förklaras med att vi spelade i en kraftig motvind. Samma vind är så klart en delförklaring till att vi nu stundtals fick ett klart spelövertag i andra halvlek. Första 5-10 minuterna föll vi tillbaka i det dåliga medvindsspel som vi traditionellt haft, men som förbättrats de senaste åren, när ingen tas till vinden och alla djupledspassningar blir för långa.

När det gällde målchanser hände det väldigt lite åt båda håll första kvarten i andra men spelmässigt blev från vår sida i princip allt bättre än i första halvlek. Vi hade ett bättre bolltempo, pressade ner dem ordentligt, varierade vårt spel och hade klart färre felpassningar. Det var väl dock den senare saken som var sämst eftersom vi fortfarande slarvade bort bollen genom felpass och bolltapp i farliga lägen vilket ledde till att de gång på gång kunde kontra i numerära överlägen som de lyckligtvis utnyttjade dåligt.

Var det händelselöst målchansmässigt den första kvarten så exploderade matchen sedan med mål och missade målchanser i parti och minut. I den 60:e min hade vi millimetrarna på vår sida när en spelare sedan vi hade slarvat bort bollen fick på ett ganska hårt långskott som gick i ribbans underkant och ner på mållinjen innan vi fick undan den. I den 64:e min kvitterade vi efter en fint slagen hörna av Bashar som Simon distinkt nickade in. I den 70:e min gjorde Mathias E 2-0 på ett fint skott som gick in vid bortre stolproten efter pass från Simon.

I den 74:e min fick de efter ett bolltapp väldigt högt upp i banan – nu spelade vi oerhört offensivt vilket nog i det stora hela var bra eftersom vi därmed tryckte ner dem allt längre för varje minut och stressade dem till en del misstag – ett 4 mot 2-läge där de dock först tog dåliga beslut och där sedan dessutom avslutaren sköt utanför. I den 76:e min fick de ännu ett friläge halvt till skänks och deras tunge – men rätt svårfångade – anfallare kunde löpa ensam mot målet och enkelt avsluta framgångsrikt utan chans för C-G. Deras glädje skulle dock inte bli långvarig. Anfallet efter avspark resulterade i en hörna, en hörna som Bashar slog lika bra som den förra och som också denna gången resulterade i ett distinkt nickmål, den här gången av Alex.

I den 84:e min var det nära att ytterligare en hörna resulterade för oss. Den här gången var det en annan hörnläggare (Maksym?) som fick till en mycket fin sådan där Alex än en gång kom högst på huvudet men den här gången lyckades en utespelare rensa undan bollen någon meter från mållinjen. I den 89:e min slutligen sköt en ACK-spelare på nytt utanför, den här gången från ett superbra läge som han borde kunnat utnyttja bättre.

En match med två helt olika ansikten alltså men en sak var ungefär likadan under hela matchen och det var det ständiga slarvet i farliga lägen från vår sida som ledde till så många bra lägen att ACK i sanningens namn borde ha utnyttjat ett par så pass bra att det räckt till seger. Men vänder man på det får vi ju vara nöjda med vår väldigt stora effektivitet den här gången. Sedan hade vi ju också psykologin på vår sida när vi gjorde mål strax efter såväl deras ribbskott som efter deras 2-2-kvittering

Statistik: Hörnor: 6-6 Avslut på mål: 6-7 Avslut utanför: 3-10